Welke baan past bij mij?

Ons werk vormt een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Een baan brengt brood en zoveel meer op de plank. Wie voltijds werkt, brengt een groot dele van zijn of haar leven op het werk door. Daarom is het erg belangrijk dat wie aan het werk is, een baan heeft die bij hem of haar past.

Uiteraard is het ideaal als je een job kunt uitoefenen die aansluit bij je interesses. Het is ideaal dat je van je hobby je beroep zou kunnen maken. Wanneer dit niet het geval is, dan kunt u bekijken welke van uw interesses tot een beroep zouden kunnen leiden. Vaak is dit mogelijk, maar zien wij zelf niet in dat dit kan. Waarom niet een lijstje maken van je interesses en opzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Welke baan past bij mij?
Veel mensen hebben moeite met het vinden van een baan die bij hen past

Persoonlijkheid en karakter

Je persoonlijkheid speelt eveneens een grote rol: iemand met een extraverte persoonlijkheid zal zich aangetrokken voelen tot andere beroepen dan iemand met een gesloten karakter. Ben je een begenadigd spreker: dit kan leiden tot beroepen zoals nieuwslezer, stand up comedian, woordvoerder, leraar, vakbondsafgevaardigde, motivational speaker.

Sommige mensen zijn niet zo extravert aangelegd en zien meer in een beroep waar introverte karaktertrekken van pas kunnen komen. Wie graag met een boekje in een hoekje zit, om zo wat bij te leren, wil misschien graag de dingen verder onderzoeken. Aan te raden beroepen in dit geval zijn: bibliothecaris, uitbater van een boekenwinkel, wetenschappelijk onderzoeker, auteur.

Welke baan past bij mij?

Andere persoonlijke eigenschappen

Andere mensen zijn vooral sociaal vaardig en willen graag anderen helpen: dat kan in beroepen zoals maatschappelijk werk, psycholoog, verpleger, dokter, opvoeder, kinderverzorging of leraar.

Ben je handig, dan kunt u zich waarschijnlijk eerder vinden in technische beroepen zoals, bouwvakker, elektricien, mechanicus, ingenieur, loodgieter, tuinman, landbouwer.

Kennis en opleiding

Om de meeste beroepen uit te kunnen oefenen is het nodig dat je een bepaalde vooropleiding hebt genoten of een praktijkstage hebt volbracht.

De meeste schoolgaande jongeren hebben wel enig idee van welk beroep ze later willen uitoefenen, of tenminste wat ze later niet willen worden. Nederlandse jongeren krijgen op school beroepskeuzeadvies. Toch komt het meer dan eens voor dat iemand later een beroep uitoefent waarin hij of zij zich niet goed bij voelt. Dan is het een goed idee om je beroepskeuze te herzien en de hierboven vermelde informatie even door te nemen.Welke haarkleur past bij mij?

Aan het hebben van een haarkleur worden heel wat eigenschappen toegeschreven. Blondjes zouden dom zijn maar tegelijkertijd meer plezier hebben. Roodha… Meer →


Welke baan past bij mij?

Ons werk vormt een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Een baan brengt brood en zoveel meer op de plank. Wie voltijds werkt, brengt een groo… Meer →


Welk kapsel past bij mij?

Wij willen er allemaal goed uitzien. Daar hoort ook een mooi kapsel bij. Sommige mensen zijn herkenbaar aan hun kapsel en veranderen het nooit, andere… Meer →